Je weet het misschien niet, maar chlorofyl vind je iedere dag, overal om je heen. Een ander vaak gebruikt woord is ‘bladgroen’. Chlorofyl is de kleurstof die de bladeren van planten groen kleurt. Ook groene groente bevatten veel chlorofyl. Maar wat doet het precies en waar is het goed voor?
Wat is bladgroen?
Chlorofyl is zoals gezegd de groene kleurstof die planten, algen en groente groen kleurt. Het werd in 1817 ontdekt door twee Franse wetenschappers. Het is een bijzondere kleurstof wat zich bevindt in de cel compartimenten van de planten. Het zorgt er voor dat de planten in staat zijn het zonlicht van buiten op te vangen en om te zetten in energie. De groene kleur komt voort uit het feit dat het het blauwe en rode deel van het lichtspectrum absorbeert waardoor het groene deel wordt teruggekaatst.
Chlorofyl zit dus niet alleen in planten, algen en groenten, maar ook in gras, bomen, struiken, zaden en noten. Hoe groener, hoe hoger het chlorofyl-gehalte. De allerhoogste concentratie van chlorofyl vind je in chlorella. Een superfood die vooral bekend staat om zijn reinigende werking. Groene groenten als broccoli, andijvie, spinazie, spruitjes, boerenkool en rucola hebben een erg hoog chlorofyl-gehalte.
Wat doet chlorofyl?
Er zijn een aantal beweringen over de werking van chlorofyl die nog niet wetenschappelijk bewezen zijn en waar we dus mee moeten oppassen. Zo wordt vaak geschreven dat chlorofyl bescherming biedt tegen kanker, echter is dit tot nu toe nog niet bewezen. Toch heeft het een positief effect op je gezondheid als het gaat om:
Maag, darmen en lever
Het versterkt de wanden van je maag en darmen zodat de functie van deze organen verbeterd wordt. Chlorofyl zorgt er namelijk voor dat de cellen van de slijmvliezen in je maag en darmen sneller gaan vermenigvuldigen. Daarnaast heeft het een reinigende en beschermende werking. Het zorgt als het ware voor een beschermlaag zodat schadelijke stoffen minder goed via je maag en darmen in je lichaam kunnen worden opgenomen. Je spijsvertering zal dus een boost gaan krijgen en maag- en darmklachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Je lever heeft ook baat bij de reinigende werking. Het wordt beschermd tegen opname van giftige stoffen, die door het beschermlaagje van de chlorofyl afgevoerd kunnen worden.
Bloed
Door de reinigende werking zal ook je bloed gezuiverd worden door chlorofyl. Het stimuleert tevens de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dit zorgt er weer voor dat het weefsel goed blijft en wonden sneller genezen. De samenstelling van chlorofyl is nagenoeg hetzelfde als die van hemoglobine, het eiwit dat het zuurstof door onze aderen voert, opneemt en aan onze lichaamscellen geeft. Wanneer je last hebt van bloedarmoede is chlorofyl een natuurlijk geneesmiddel die hierbij helpt.
Toepassing in voedingspatroon
In een gezond voedingspatroon moet je zorgen dat je voldoende verse groente eet om dagelijks aan de juiste hoeveelheid vitamines, vezels en mineralen te komen. Als je geen fan bent van groene groente of je hebt maag-darmklachten, kan je chlorofyl als supplement gebruiken. Dagelijks 2 eetlepels vloeibare chlorofyl is voldoende om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.