In dit artikel gaan we dieper in op de maaltijd indeling en welke rol de verschillende voedingsstoffen spelen bij de vetverbranding.
Het Ontbijt
Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zonder ontbijt zal je lichaam laat op gang komen en zal je vetverbranding dus ook later op gang komen, dat moeten we dus ten alle tijden voorkomen. Maak een mooi samengesteld ontbijt uit koolhydraten en eiwitten, bijv. 0,75 liter magere yoghurt met 40 gram muesli.
De maaltijd tussen ontbijt en lunch
Deze maaltijd zou veel eiwitten en gematigde koolhydraten moeten bevatten. Waarom? Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren, het is goed om te zorgen dat je spieren geen eiwitten tekort komen zodat ze in goede conditie blijven. Spieren zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Spieren verbruiken ook calorieën wanneer ze rusten.
Neem bijv. een tonijnsalade (tonijn op waterbasis ) op smaak gebracht met ananas en ketchup. Als je geen tijd hebt om deze te maken, vervang deze maaltijd en de maaltijd voor de training door een maaltijdvervanger. Maaltijdvervangers bestaan uit een uitgebalanceerde samenstelling van eiwitten en koolhydraten.
Lunch
Maaltijd met meervoudige koolhydraten en een goede eiwitbron, b.v. een bakje magere vruchtenkwark en een boterham met kipfilet en een glas sinaasappelsap en een appel.
De maaltijd voor de training
Voor dat je gaat trainen is het wel verstandig iets te eten wat geen koolhydraten bevat. Je lichaam zal koolhydraten verbranden in plaats van vet en zo de opslag van lichaamsvet in stand houden. Neem bijv. een lekker gebakken kipfiletje, bak deze in de wok met een klein beetje olijfolie of Becel Light boter. Of vervang deze maaltijd door een half zakje maaltijdvervanger.
De maaltijd na de training
Deze neem je ongeveer 30 tot 45 minuten na de training. Je lichaam is tot 30 minuten na de training nog bezig met vetverbranding, en dat willen we dus niet verstoren door gelijk te gaan eten.
Het is nu avond, dat betekent dat je maaltijd hoofdzakelijk uit eiwitten moet bestaan. Koolhydraten worden 's avonds onherroepelijk opgeslagen als vet, dat moeten we dus zien te voorkomen.
Maaltijden zonder koolhydraten kunnen toch zeer smakelijk zijn, neem bijv. een kipfiletje, een stukje broccoli, een uitje, champignons en rode paprika, snij alles in kleine stukjes, daarna bak je ze in de wok met een beetje zout peper en ketjap en voíla een heerlijk bevredigend maaltje. Drink als afsluiter een lekker bakje groene thee, groene thee stimuleert de vetverbranding.
Voedingsstoffen
Eiwitten, vetten en koolhydraten worden wel macrovoedingsstoffen of macronutriënten genoemd. Het lichaam heeft er vrij veel van nodig: de hoeveelheden eiwitten, vet en koolhydraten worden dan ook gemeten in grammen. Deze voedingsstoffen zijn de brandstof voor het lichaam dat zonder deze energie niet kan functioneren.
1. Eiwitten
Eiwit is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Je spieren worden afgebroken bij onvoldoende eiwit inname. Waarom is het opbouwen en onderhouden van spieren van belang voor iemand die slank wil zijn?
Spieren zorgen er niet alleen voor dat je er strak en sterk uit ziet, ze zorgen ook voor een verhoogde stofwisseling. Spieren verbruiken zelfs calorieën wanneer ze rusten, dit in tegenstelling tot vet, wat alleen maar opgeslagen wordt.
Conclusie: heb je meer spieren,verbruik je meer calorieën, verbruik je meer calorieën, dan ga je er steeds slanker uitzien.
Goede bronnen van eiwitten zijn:
- Tonijn
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
- Tartaar
- Kwark
- Rosbief
Lees ook: Afvallen met shakes
2. Koolhydraten
Koolhydraten die langzamer door het lichaam worden verteerd (meervoudige koolhydraten genaamd) hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden en bevatten vaak veel voedingsvezels. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige koolhydraten genaamd) zullen eerder als vet worden opgeslagen omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden. Voedingswaren die enkelvoudige suikers bevatten zijn: fruit, vruchtensappen, snoep, koekjes, cake en frisdranken. Conclusie is dus dat je enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moet vermijden.
Bronnen van koolhydraten die langzaam verbranden zijn:
- Volkorenbrood
- Aardappelen
- Pasta
- Rijst - Bruine rijst blijkt langzamer te verbranden en is daarom een betere keuze dan witte rijst.
3. Vetten
Een van de populairste fabels is dat je hélemaal geen vet mag eten als je wilt afslanken. Vetten zijn ook een belangrijk onderdeel van een maaltijd indeling. Ze zijn onmisbaar voor het lichaam. Vetten zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke vetten. Zeker bepaalde dierlijke vetten heb je echt nodig. Ze dienen als leverancier voor bepaalde vitaminen, zoals vitamine A en D, ze smeren onze gewrichten, en dienen als grondstof voor je hormoonproductie. Vetten hebben ook een belangrijke functie in het herstel van je spiercellen, en zijn dus ook een voorwaarde voor je spiergroei.