Cysteïne is een aminozuur wat vele voordelen voor ons lichaam biedt. Aminozuren zijn organische verbindingen waar we niet zonder kunnen. Ze komen voor in het menselijk lichaam en zorgen voor allerlei verbindingen. Het zijn belangrijke bouwstoffen van eiwitten die we nodig hebben.
Aminozuren zijn essentieel voor groei, herstel en instandhouding van onze huid, spieren, organen, botten en nagels. We kunnen dus niet zonder aminozuren. L-Cysteine is zoals eerder gezegd, een van de onmisbare aminozuren en heeft een aantal voordelen die eruit springen. We zetten de belangrijkste op een rij.
De grote kracht van cysteïne zit in de anti oxidatieve werking en de bescherming tegen vrije radicalen. Het is van belang voor:
Haar
Cysteïne is een zwavelhoudend aminozuur dat een essentiële component is van het haareiwit keratine (meer dan 10% van het haar bestaat uit cysteïne). Het gebruik van een cysteïne supplement kan voordelen bieden omdat veel cysteïne in het lichaam wordt gebruikt voor functies die een hogere prioriteit hebben dan de productie van haar-keratine.
Lever
L-Cysteïne speelt een centrale rol speelt bij ontgiftingsprocessen binnen de lever (o.a. door de vorming van glutathion).
Bronnen van cysteïne
Cysteïne komt in veel voedingsmiddelen voor. Zo is het te vinden in zuivelproducten zoals melk yoghurt en eieren en in groenten als ui, knoflook, broccoli, spruiten en linzen. In onder andere schaal- en schelpdieren, tarwe producten, varkensvlees, kip en kalkoen zit ook cysteïne.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid cysteïne om het optimaal zijn werk te kunnen laten doen, is 14,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Het is dan ook wel lastig om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen door het enkel en alleen uit voeding te halen. Je kunt daarom heel gemakkelijk tabletten slikken om ervoor te zorgen dat je dagelijks de juiste hoeveelheid binnen krijgt.
L-Cysteïne versus N-Acetyl Cysteïne (NAC)
L-Cysteïne is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. N-Acetyl Cysteïne (NAC) is de geacetyleerde variant van het aminozuur L-cysteïne.
L-Cysteïne is een van de slechtst oplosbare aminozuren, terwijl NAC een laag molecuulgewicht heeft en goed wordt opgenomen als voedingssupplement.
N-Acetyl-Cysteïne (NAC) bevordert de aanmaak van het aminozuur glutathion in de cellen. Suppletie met NAC heeft als voordeel boven L-cysteïne dat het beter wordt verdragen, beter door het lichaam wordt opgenomen en minder gevoelig is voor oxidatie.