Melk bestaat uit twee eiwitten, caseïne eiwit en whey eiwit. Whey eiwit (proteïne) kan gescheiden worden van de caseïne in melk of gevormd worden als een bijproduct van kaasproductie.
Whey eiwit wordt beschouwd als compleet eiwit en bevat alle 9 essentiële aminozuren en is lactose arm.
Whey eiwit is een mengsel van:
- Beta-lactoglobuline
- Alpha-lactalbmine
- Bovine serum albumine
- Immunoglobines
Er zijn drie types whey: whey proteïne concentraat, whey proteïne isolaat en whey proteïne hydrolisaat.
1. Whey proteïne concentraat
Bevat weinig vet en weinig koolhydraten (lactose). Het eiwitpercentage in whey proteïne concentraat is afhankelijk van hoe geconcentreerd het is. Lage concentraten hebben 30% eiwit en hoge concentraten tot 90%
2. Whey proteïne isolaat
Is verder verwerkt om al het vet en lactose te verwijderen. Whey proteïne isolaat heeft meestal 90% eiwit.
3. Whey proteïne hydrolysaat
De “voorverteerde” vorm van whey proteïne omdat het al een gedeeltelijke hydrolyse heeft ondergaan – een proces dat voor het lichaam noodzakelijk is om eiwit om te nemen. Whey eiwit hydrolisaat vereist minder vertering dan de andere twee vormen whey eiwit. Het wordt meestal gebruikt in medische eiwitsupplementen en baby formules vanwege zijn betere vertering en kleinere allergenen kans.
Wat zijn de voordelen van whey proteïne bij kickboksen?
– Sneller herstel na een kickbokstraining
– Ondersteunt spierbehoud
– Ondersteunt het immuunsysteem