Top 10 gezonde noten

  • 3 feb. 2017

In noten zitten veel vitamines en mineralen. Ze zijn erg gezond, mits ze rauw en onbewerkt zijn. Gebrande of geroosterde noten kies je liever niet, ook niet de gezouten noten. De noten die voorzien zijn van een krokant laagje horen ook niet thuis in het rijtje gezonde noten.

Rauwe, onbewerkte noten bevatten ijzer, zink, magnesium, koper, selenium en kalium. Deze mineralen komen je gezondheid ten goede. Noten bevatten veel vetten, maar 80 tot 90 procent daarvan betreffen de goede, onverzadigde vetten die het cholesterolgehalte in je bloed naar beneden brengen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Zo gezond zijn noten dus, als je ze eet met mate. Een kleine hoeveelheid rauwe noten per dag kan prima als gezond tussendoortje.

Elke noot heeft zijn speciale kwaliteit. Hieronder vermelden we 10 gezondste nootsoorten.

1. Walnoten

De walnoot bevat het hoogste percentage antioxidanten. Antioxidanten zijn voedingstoffen die onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen schade aanbrengen aan cellen en weefsels. Een walnoot draagt daarom bij aan een gezond lichaam, de noot helpt cholesterol te verlagen en volgens Amerikaans onderzoek blijkt de noot te helpen in het afweren van dementie.

2. Amandelen

Amandelen bevatten de meeste voedingstoffen, bestaande uit vitamine E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Je krijgt er mooie een mooie huid, gezonde tanden en haren van. Amandelen verlichten klachten aan de luchtwegen en klachten met betrekking tot het hart, bloedarmoede en diabetes.

3. Pecannoten

Pecannoten bevatten 19 vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, calcium, magnesium, koper, fosfor, kalium, mangaan, zink, vitamine E en A en verschillende B-vitamines.

4. Paranoten

Veel mensen hebben een tekort aan selenium, maar één paranoot bevat voldoende voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit spoorelement dat ook als antioxidant functioneert.

5. Cashewnoten

Cashewnoten zijn een belangrijke leverancier van ijzer, magnesium, fosfor en zink.

6. Macademia noten

De enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de macademia noot verlagen de kans op hart- en vaatziekten. De antioxidanten in de noot beschermen onze cellen tegen ziekte en gaan veroudering tegen.

7. Hazelnoten

Hazelnoten hebben een gunstige uitwerking op risicofactoren voor vaatziektes.

8. Pistachenoten

Het dagelijks eten van 55 tot 85 gram pistachenoten kan helpen je slechte HDL-cholesterol te verlagen. Ook laten ze het bloedsuikergehalte na een maaltijd minder snel stijgen.

9. Kastanje

De kastanje is ook een noot. Hij bevat weinig calorieën in vergelijking met andere noten. Er zit veel meer vitamine C in een kastanje dan in welke andere noot dan ook en daarom is deze noot goed voor je immuunsysteem.

10. Pinda

Een pinda is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht. Ze worden vaak gezien als noot en hebben ook vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Ook pinda’s kunnen de risicofactoren voor hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden, maar kies dan wel altijd voor gewone, ongezouten en onbewerkte pinda’s.

Delen:

Geplaatst in Voeding & Recepten

question-mark-circle
Heb je ergens hulp of advies bij nodig? Laat het ons hier weten!
We streven ernaar je bericht binnen 4 uur te beantwoorden (ma-vr).