Vetzuren
Vetzuren zijn belangrijk voor de menselijke gezondheid. Vooral essentiële vetzuren staan de laatste jaren in de belangstelling. Essentieel betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat we ze via de voeding of supplementen moeten binnenkrijgen. De bekendste soorten zijn de omega vetzuren Omega-3, Omega-6 en Omega-9. Lees verder
Het is belangrijk om te letten op de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in je voedingspatroon. Over het algemeen krijgen we in onze westerse voeding meer omega 6 dan omega 3 binnen. Veel voedingsmiddelen zoals rood vlees en ei bevatten veel omega 6.
Ook zit omega-6 in plantaardige oliën zoals pompoenpitolie, zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Omega 3 komt vooral voor in vette vis zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verhouding omega 3 en 6 in je lichaam meer in balans is. Als je niet voldoende vaak vette vis eet, kun je de verhouding omega 3 en 6 meer in balans brengen door het gebruik van omega 3 visolie supplementen.
Omega 3 supplementen zijn rijk aan de essentiële vetzuren EPA en DHA. EPA en DHA ondersteunen de werking van het hart bij een dagdosering van minimaal 250 mg van beide omega-3 vetzuren. Daarnaast draagt DHA bij aan de instandhouding van de normale hersenfuncties en het gezichtsvermogen bij een minimale dagdosering van 250 mg.